Social Media is niet meer uit het dagelijkse leven weg te denken. Met de smartphone bijna continue onder handbereik wordt alles wat we meemaken gedeeld op platforms als Facebook of Instagram. Alhoewel…. Alles?
De laatste decennia is er veel veranderd. Waar ík in mijn jeugd nog aan het buitenspelen was, het sociale contact zocht met mijn vrienden door ze te bezoeken en samen iets te ondernemen, is het nu vaak de virtuele online wereld die hiervoor wordt ingezet. In plaats van te bellen, gewoon op de fiets te stappen en even op bezoek te gaan, sturen we appjes en delen we onze belevingen op de online platforms.
En ondanks dat de online wereld tegenwoordig voor vrijwel alles wordt ingezet, deze er ook gewoon bij hoort (en ik er óók aan meedoe…) zou ik op willen roepen tot een gezonder en vooral realistischer gebruik van onze virtuele online identiteit. Want kijk eens goed naar je eigen leven om dit vervolgens eens tegen een willekeurig verhaal op één van de platforms aan te houden. Ons leven in de online wereld lijkt hierbij in de verste verte niet op de werkelijkheid! En hier ligt ook gelijk het probleem.
Iedereen is wel bekend met de opmerking dat het gras altijd groener is bij de buren. En inderdaad, op basis van wat je hoort en ziet, slaat vaak al snel de twijfel toe waarom je zelf nog geen nieuwe auto voor de deur hebt staan, geen drie keer per jaar op vakantie gaat, ook niet zo’n fantastisch gezinnetje hebt etc.. Maar laat je niet in de luren leggen; wanneer je OP het grasveld van de buren staat en je kijkt naar beneden, dan zijn ook daar de kale plekken en het onkruid zichtbaar. Met andere woorden; van een afstandje lijkt het allemaal fantastisch, maar in werkelijkheid is het maar een deel van het verhaal, gebaseerd op wat de ander met je wil delen.
Het probleem schuilt erin wanneer mensen hun eigen geluk werkelijk gaan afmeten aan hetgeen ze zien en horen op de social media platforms. Op basis hiervan passen de social media platforms ook uitstekend in het commerciële model van wat de media ons voorschotelt. Enkel door te consumeren, leuke uitjes, die nieuwe auto etc. ben je in staat gelukkig te zijn. Want kijk tenslotte naar die ander?!!
De oplossing lijkt eenvoudig; zorg ervoor dat je het geluk in jezelf vindt en niet laat afhangen van wat anderen van je vinden en in vergelijking met het consumptiemodel wat ons continue wordt voorgeschoteld. Het werkelijke geluk zit juist in het in verbinding komen met jezelf, de verdieping vinden in de sociale contacten die je hebt en het loslaten van alle normen, patronen en vooral verwachtingen waarvan je denkt dat je eraan moet voldoen.
Ik geef echter al aan “lijkt” eenvoudig. Want het lijkt alsof we wel mee móeten in de tredmolen om niet het slachtoffer te worden van polarisatie, uitsluiting en het niet mee mogen in de beleving van werkelijk geluk. Zeker de laatste tijd is hierin de macht van de media-machine en de social media platforms duidelijk zichtbaar. Het grote geld wat erachter zit probeert je de richting op te duwen waar zij naar toe willen, dit is echter niet de richting die jou je diepere geluk laat vinden.