Inmiddels ben ik ruim dertig jaar actief in de verkoop van producten in de zakelijke markt. Met veel mensen heb ik daarbij aan tafel gezeten, de wijze waarop en de achterliggende motivatie is echter wel volledig veranderd.
In 1995 is mijn “sales” carrière begonnen. Strak in pak, ordner met bedrijfspresentatie en producten onder de arm, vol met adrenaline door de drang om te scoren. De dagen ervoor en ook in de auto op weg nog nadenkend over hoe het gesprek zou moeten lopen en met welke verkoopargumenten ik mijn potentiële klant het beste kon overtuigen.
De gesprekken destijds gingen uitsluitend over hetgeen ik verkocht en kenden daarmee weinig diepgang. De catalogus was mijn veilige haven. Door de voorbeelden te tonen had ik voor mijzelf een leidraad in mijn verhaal en was ik in staat te sturen op het resultaat. Wat ik destijds als jonge salestijger met weinig levenservaring echter nog niet begreep, was dat mensen zaken doen met mensen.
In de dertig jaar die volgden ben ik gaan begrijpen dat verkoop iets heel anders betekent en dat het oh zo belangrijk is om ook de persoonlijke drijfveren van iemand te kennen. Wat leeft er en speelt er bij de mens aan de andere zijde van de tafel. Waarvoor komt hij ’s-morgens zijn bed uit, wat zijn zíjn drivers en wat is het werkelijke probleem waar hij of zij een oplossing voor zoekt? Hier kom je pas achter wanneer je niet alleen maar verkoopt maar werkelijk contact weet te maken met je (potentiële) klant.
De wereld verandert echter en hiermee verandert ook het zaken doen. Met name de multinationals worden steeds groter, productie faciliteiten zijn veelal ondergebracht in lage lonen landen, afrekening vindt voor een groot deel plaats op basis van behaalde groei en financiële resultaten. Een en ander betekent een continue druk op de initiële investeringen (Capex) en hiermee minder nadruk op het verlagen van operationele kosten (Opex) en andere aspecten. Waar de keuze in het verleden veelal technisch gedreven was, gebaseerd op toegevoegde meerwaarde, worden de keuzes nu veelal gemaakt op basis van financiële drijfveren en het wegleggen van risico’s afgedekt door langlopende contracten. Een andere manier van zaken doen dus, waar andere afdelingen, andere mensen en andere drijfveren de hoofdrol spelen.