Onlangs werd ik getriggerd door een vraag die werd gesteld in de film Collateral Beauty; “What’s YOUR Why?” Letterlijk vertaald betekent de vraag eigenlijk “Waar kom jij ’s-Morgens je bed voor uit” oftewel het waarom achter de dingen die je doet. Een goede vraag om eens over na te denken.
Het leven wat we leven bestaat voor een groot deel uit vaste patronen en rituelen waar we slechts zelden nog bij stilstaan. ’s-Morgens staan we op en ons ochtendritueel is al begonnen. Door de dag heen worden we op allerlei manieren bezig gehouden en voor je het weet lig je ’s-avonds weer in bed en constateer je dat de dag weer voorbij is gevlogen.
Hoe zou ons leven eruit zien wanneer we uit deze routine stappen en van elk moment een bewust moment proberen te maken?
Datgene waar het in het leven werkelijk om draait is mijns inziens het vinden van de diepere connectie. De diepere connectie met jezelf, de wereld om je heen alsook hetgeen waarvan we weten dat het er is maar wat niet in woorden is te vatten, noem het een collectief bewustzijn. Door vanuit deze connectie te leven, zou het ‘What’s YOUR Why?’ geen vraag moeten zijn maar iets waar je volmondig een antwoord op kunt geven.
Om in de huidige maatschappij te kunnen overleven is het onvermijdelijk dat je meedoet aan bepaalde verplichtingen en dus belandt in bepaalde patronen. Het naar je werk gaan, de kinderen die rond bepaalde tijden naar school gaan en weer van school terugkomen, je registratie bij de belastingdienst, bepaald “sociaal gewenst gedrag”…. Er zijn voldoende voorbeelden te noemen. En toch…, ondanks deze “verplichtingen” is er altijd een eigen keuze die bepaalt of we meedoen aan bepaalde patronen en of die uiteindelijk ons “What’s YOUR Why?” bepalen. Echter, wie herkent niet trekjes van gemakzucht, kuddegedrag, de keuze buiten jezelf leggen? Het hoort allemaal bij ons leerproces en het bewust worden van waar we mee bezig zijn zal vroeg of laat de schakelaar moeten zijn die bepaald gedrag overboord zet.
Tijd is echter schaars en te gelijker tijd in overvloed beschikbaar; het hangt er geheel vanaf wat je er mee doet. Je werk is geen uitwisseling van jouw diensten voor geld, nee je wisselt een deel van jouw beschikbare “Lifetime” in voor geld. En dit geldt voor alles.