We doen het allemaal in meer of mindere mate; het verloochenen van onszelf. Maar wat is het verloochenen van jezelf dan eigenlijk, hoe ontstaat het en wat kan je eraan doen? Hopelijk levert deze blog je de inzichten!
Het verloochenen van onszelf wil eigenlijk niks meer zeggen dan dat onze uiterlijke wereld niet overeenstemt met onze innerlijke wereld. Oftewel, wat we doen, wat we zeggen, het werk wat we doen, de vrienden die we er op nahouden; wanneer op een van deze vlakken een discrepantie zit tussen ons uiterlijk vertoon en ons innerlijk zijn, dan is er sprake van verloochening.
En uiteraard, we leven in een dualistische wereld waarin we er niet onderuit komen dat we soms dingen moeten doen waarbij we weten dat we onze eigen idealen, de innerlijke afstemming even aan de kant moeten zetten om te kunnen voldoen aan de maatschappelijke normen. De kunst is echter om hierbij bewust je keuzes te maken en ervoor te zorgen dat je zo dicht mogelijk bij jezelf blijft.
Wie herkent het niet; een grap waar we allemaal om lachen om erbij te horen, een opmerking van een familielid, vriend of misschien wel je baas of manager accepteren omdat je de lieve vrede wilt bewaren; er zijn legio voorbeelden waarbij je eigenlijk jezelf verloochent met in je achterhoofd dat dit het beste is voor jezelf.
Het gevaar is dat je onbewust steeds verder weg komt te staan van wie je eigenlijk bent. Door niet op te komen voor jezelf, je standpunt duidelijk te maken of aan te geven dat jij ergens anders over denkt, kies je ervoor dat mensen mogelijk een verkeerd beeld van je krijgen of dat je een leven creëert waarin je uiteindelijk minder geluk zou vinden dan wanneer je dichter bij jezelf zou blijven.
Alhoewel het soms lastig te begrijpen is, ons leven wordt volledig bepaald door de keuzes die we zelf maken. En in welke moeilijke situatie we ook zitten, uiteindelijk bepaal je zelf hoe je hiermee omgaat en wat je ermee doet. Ga dus op zelfonderzoek uit, vraag je bij alles af waarom je het doet en stop zoveel mogelijk met het verloochenen van jezelf waarbij het de kunst is altijd respectvol te blijven naar je omgeving.
Een mooi voorbeeld hierin is het voeren van een heftige discussie. Binnen een discussie zijn twee partijen bezig hun standpunt te verdedigen met als doel uiteindelijk hun gelijk te krijgen. Echter, hoe verder dat we in onze persoonlijke ontwikkeling zijn, hoe meer we gaan ontdekken dat discussie geen zin heeft. Aangezien het altijd een persoonlijke waarheid betreft, gezien vanuit de belevingswereld van degene die het betreft, is er geen universele waarheid. Blijf dus bij jezelf, geef naar de ander aan dat je accepteert dat hij er een andere mening op nahoudt maar ga de discussie uit de weg.